top of page

ההפקה המוזיקלית

תהליך ההפקה המוזיקלית

הפקה מוזיקלית של שיר או אלבום בנויה מכמה שלבים 

- נבחר את השיר שהכי בוער בנו להקליט 

- נקליט ביצוע ראשוני של השיר בשביל להרגיש אותו (אפילו הקלטה בסיסית בפלאפון, העיקר שיהיה ברור)

- נבדוק מה עובד בשיר ומה לא, נתקן, נקליט עוד פעם, ונחזור על התהליך עד שהשיר ירגיש נכון במלואו

זהו! אנחנו מוכנים להתחיל להפיק את השיר

1. Pre-Production

השיר כבר עובד, נסגרנו על המילים, על הלחן ועל מבנה השיר. עכשיו מתחילים בתהליך ההפקה שהשלב הראשון בו הוא ה- Pre Production , זה הלב של ההפקה והשלב המרכזי שבו יושקעו רוב המאמצים והזמן שלנו. נקבע לוח זמנים מסודר שיאפשר לנו עבודה יעילה ואפקטיבית ליצירת ההפקה בזמן הרצוי, ונבדוק מהן האופציות העומדות לפנינו מבחינת התקציב.

שלב שני 

מתחילים בעיבוד השיר! בשלב הזה הסקיצה כבר מוכנה, נסגרנו על המבנה ונשאר לנו להחליט : לאיזה כיוון ניקח את השיר? איזה כלים מוזיקליים וסאונדים אנחנו רוצים להקליט?

זהו שלב ביניים בין ה Pre- Production להקלטות עצמן. חלק מהדברים שנקליט בשלב הזה יהיו בהקלטה הסופית וחלק מההקלטות יתפקדו כ guide. Guide- הקלטה המסמנת את התפקיד המוזיקלי הרצוי לצורך הקלטה סופית אפקטיבית.

 

אחרי שהחלטנו מה העיבוד הראשוני והקלטנו את כל התפקידים הראשוניים (guides) אפשר לאמר שסיימנו את הpre production ואפשר להמשיך לשלב ההקלטות!

שלב ראשון 

עוברים להקלטות באולפן!

ביצוע השיר שהקלטנו בפלאפון, שימש אותנו לקבלת פרספקטיבה על איפה השיר עומד.

אחרי שהרגשנו מה עובד בשיר, הגיע הזמן להקליט באולפן סקיצה מקצועית, שתהיה בסיס ההפקה המוזיקלית כולה.

זה הזמן לסגור סופית את קצב השיר (BPM), את סולם השיר, ואת מבנה השיר.

 

נקליט את ההרמוניה של השיר, עם פסנתר, גיטרה או סאונד הרמוני אחר, ונקליט על זה שירה. זה שלב מאוד חשוב בתהליך, משום שבסיס חזק ויציב הוא מתכון לתוצאה המיטבית ביותר!

2. הקלטות

בשלב הזה השיר כמעט מוכן! כל מה שנשאר לנו לעשות הוא להקליט באופן סופי את כל התפקידים המוזיקליים. חלק מהתפקידים שהקלטנו בשלב ה Pre-Production יישארו כפי שהם להקלטה הסופית, ואת הגיידים (Guides) נחליף בהקלטות סופיות. לאחר מכן נסיים את הקלטות השירה. מזל טוב סיימנו את ההפקה המוזיקלית נשארו לנו שני שלבים סופיים שאחריהם נוכל לשלוח את השיר כסינגל לרדיו!

3. מיקסים

זה השלב שבו מעצבים את הסאונד של ההפקה! מיקס זה בעצם לחבר את כל הערוצים לחתיכה אחת , את המיקס אפשר לדמיין כמו אפיית עוגה- לוקחים כמות של מצרכים (במקרה שלנו המצרכים יהיו ערוצי ההקלטות), אופים אותם ובסוף מקבלים חתיכה אחת. בעצם במיקס נותנים לכל ערוץ את הטיפול שהוא צריך, ומחברים את כל הערוצים יחד ככה שיישמעו הכי טוב שאפשר. מסדרים את הווליום של כל ערוץ, מנקים תדרים לא רצויים, מעצבים את הסאונד של הערוץ מול עצמו ומול הערוצים האחרים. תהליך המיקס מורכב מאוד והוא תחום שלם. להיות מיקסמן זה מקצוע בפני עצמו ועל כן נבחר את המיקסמן המתאים ביותר לפרוייקט שעליו אנחנו עובדים.

4. מאסטרינג

השלב הסופי בהחלט בהפקת שיר! אחרי שסיימנו את המיקס קיבלנו ערוץ אחד סופי. למאסטרינג יש שני תפקידים:

  1. להתאים את הווליום של השיר לווליום השידור המקובל (למשל ברדיו).

  2. עיצוב הסאונד הסופי של השיר- בדיוק כמו שלב המיקסים, אבל במקרה הזה הטיפול הוא בערוץ אחד וסופי.

זכרו: כדי שחלום יהפוך ליעד הוא חייב שלושה דברים

3

מרחב- איפה?

2

כמות- כמה?

1

זמן- מתי?

כל דבר שאין בו את שלושת המרכיבים האלה הוא לא יעד, אלא הצהרת כוונות

bottom of page